Iratkozz fel az új bejegyzések ingyenes értesítőjére!

Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2010. április 26., hétfő

A vállalkozás jövője

Hogyan lehet szüneteltetni egy cég tevékenységét, ha nincs bevétele? - kérdezte egyik kedves ismerősöm.

Soroltam neki a technikai lehetőségeket. A szüneteltetés nem jelent mást, mint takarékra tevést. Nincs árbevétel, de vannak minimális költségek, például bankköltség, postaköltség. Hiszen a bankszámlát egy élő cégnél nem lehet megszüntetni. Postaköltség is akad majd, ha másért nem, hát adóhivatali, és egyéb adminisztratív kapcsolattartás miatt. Ezen kívül lehet céges telefon, cégautó, rezsi költség, ami akkor is felmerül, ha szüneteltetjük bevételszerző tevékenységünket. Az amortizációt is kötelező elszámolni, ha vannak még le nem írt eszközeink. Sőt egy minimális könyvelési díj is megmarad, mert bevallásokat, igazodva az új feltételekhez, ezután is be kell adni, illetve a gazdasági évről  beszámolót kell készíteni.

Ami a tagok járulékfizetési kötelezettségét érinti az attól is függhet, hogy e mellett milyen jogviszonyaik vannak (főállás, mellékállás, nyugdíj, iskola).

Egyébként nem értem ezt a szüneteltetést! A vállalkozás nem erről szól. Ezerrel kell gondolkozni azon, hogy miként tegyen szert a cég bevételre, nyereségre. És nem létezik, hogy ne lehetne valamit kitalálni.

Ez olyan mintha éhen halás fenyegetne és az az egyetlen intézkedésünk, hogy a még meglévő kenyérből egyre kevesebbet eszünk, ahelyett, hogy újabb kenyér után néznénk. És nem holnap! Hanem azonnal.

Van egy rossz hírem. A kenyér, bármennyire is kicsit eszünk belőle, előbb-utóbb el fog fogyni.

Szóval a vállalkozás szüneteltethető, de minek? Azt vagy éltetni kell, vagy véget kell neki vetni. És ennek sokféle módja van. El lehet adni az üzletrészt. Egyszerűsített végelszámolással meg lehet szüntetni a társaságot, ha nincsenek olyan adósságai, amelyekre vagyona nem nyújtana fedezetet. Vagy be lehet olvasztani egy másik cégbe, amelyik életképes, és amelyik morzsáknál többre vágyik.

1 megjegyzés:

Metzger Gábor írta...

Soha sem értettem, hogy miért gondolkodnak ezen a vállalkozók. Valami vagy megy, vagy nem megy. Fehér vagy fekete. Itt nem lehet köztes állapot. Nincs szürke szín. Nem lehet.
Az, sajnos nem derül ki a cikkből, hogy az ismerősöd mit tett meg és mit nem, hogy a dolgok megváltozzanak. Mondjuk jó irányban.
Egy biztos, ha a piaci jelenlétének folytonossága és a fejlődésének lendülete valamilyen oknál fogva megszakadt vállalkozása működésében, akkor valószínűleg a piac vastörvényei bizony „megbüntetik” és ha még csak negyed gőzön is éldegél, nem lehet majd egyszer csak onnan folytatni, ahol abbahagyta.

Igaz, számtalan oka lehet a lendületének megtörésének és csak találgatni tudok most.

Mivel a tulajdonos-ügyvezető a vállalkozás karmestere, nem tett valami igazán jelentőset, megtört az összhang, a lendület. Talán a kulcsemberek elmehettek, és a többiek sem úgy teljesítenek már és ezért a cég működése jelentősen lelassult.

A versenytársak, a konkurencia átvette a piaci pozíciót, - amit később már nem lehet visszaszerezni. A vevőinek és szállítóinak alkuereje megnőhetett. A döntéshozatali folyamatok is lassultak. A vállalkozásvezető kevesebb jó és gyors döntést hozott.

Mit hozhatott ez magával? Természetesen, csökkent az árbevétel és a profitabilitás.

A profittermelő képesség csökkenése sajnos drasztikusan csökkentheti a cégértéket, extrém esetekben, ha veszteséget produkál a cég, a vállalkozás teljesen elértéktelenedhet. Ezen a ponton sajnos már nem, vagy csak kivételes esetekben lehet értékesíteni a céget. Akkor is rosszul.