Iratkozz fel az új bejegyzések ingyenes értesítőjére!

Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2014. május 1., csütörtök

Kié legyen az első ajánlat?

Mindenki tárgyal, egyezkedik. A vállalatok megegyezésre törekszenek egymással különböző dolgokban. A párok egyezkednek, hogy kinek a feladata legyen a bevásárlás. A barátok közös esti szabadidő programjuk tekintetében kívánnak dűlőre jutni.

A kérdés az, hogy melyik módszer jelent nagyobb előnyt valaki számára? Ha ő teszi meg az első ajánlatot, vagy kivárja, amíg tárgyaló partnere rukkol elő valamivel? A jó megoldás nagyban függ attól, hogy van-e egyetértés bizonyos dolgokban és hogy ezek mennyire ismertek egymás számára.

Az üzleti életben például ha egy megegyezés pusztán az ár körül forog, akkor biztosan ellentétes érdekek munkálkodnak és jó elsőnek lépni, hiszen a kimondott összeg árhorgonyként fogja végig kísérni az egész tárgyalást. Ha viszont a tranzakció időpontjában egyetértés van de erről nem tudván, az egyik fél ezt feltételül szabja meg, akkor tárgyaló partnerét hozza pozíció előnybe, mert az a számára nyilván megfelelő és könnyen teljesíthető feltételt engedményként tudja beállítani, amiért cserébe például árelőnyt kérhet.

Photo from: http://money.howstuffworks.com/personal-finance/budgeting/negotiation2.htm

Amikor nem ellentétesek az érdekek és inkább a nyer-nyer közös alapon elv érvényesül (például partnerkapcsolat), akkor előnyt jelent tudni arról, ami a másiknak elfogadható, hiszen ez nagyban segít olyan ajánlat megfogalmazásában, amelyik a konszenzust erősíti.

Psychology Today oldalon megjelentetett írás foglalkozik ezzel a témával: When Should You Make the First Offer?

http://www.psychologytoday.com/blog/ulterior-motives/201404/when-should-you-make-the-first-offer

Nincsenek megjegyzések: