Iratkozz fel az új bejegyzések ingyenes értesítőjére!

Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2012. január 12., csütörtök

Az államcsőd, mint megoldás

Mit gondolsz erről a cikkről? - kérdezte egy barátom. Komolyan jó alternatíva az államcsőd?? Ha csődbe megyünk, attól miért lendülne fel a gazdaság? Ha egy állam csődbe megy, akkor eltörlődnek a hitelei és kezdhet nulláról építkezni? Ha ez így lenne, mindenki csődbe menne, nem? :)


http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kulfoldrol_dicserik_orbant_jobb_a_csod_mint_a_megszoritas.507313.html

Aki ilyen megoldásra spekulál, az arra gondolhat, hogy neki még mindig jobb, ha megmarad a bebetonozott rendszere, mint az, hogy az IMF és az EU rákényszerítse a meghátrálásra, a lebontott fékek és ellensúlyok visszaállítására. És vannak is példák előtte, mondjuk Argentína. Az is túlélte a drámát és megszabadult egy csomó adósságtól. Az más kérdés, hogy egy ilyen esemény rendkívül káros az országnak minden más szempontból. A feudális korszakra jellemző állapotok következnének be. A bizalom teljesen megszűnne irántunk. Nem tudnánk hitelt felvenni. A fejlődésünket hosszú évekre visszavágná. 


Olyan ez, mintha a szomszédodnak, aki munkát ad neked, tartoznál egy csomó pénzzel, majd egy szép napon közölnéd vele, hogy soha nem fogja viszontlátni. Képzeld el ezek után a kapcsolatodat vele...

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Izlandnak, Lengyelországnak, Görögországnak,...és egy párnak mégis bejött. S jobban élnek mint az előtt !

Lenkei József írta...

http://mindennapi.hu/cikk/vilaghir/amikor-argentinaert-sirt-a-vilag/2011-12-04/10342

Lenkei József írta...

Lengyelország és Románia nem tudta törleszteni devizaadósságait. Lengyelország tartozásai átütemezését kérte, de így is hatalmas infláció és áruhiány keserítette meg a lakosság életét. Románia a lakosság teljes elnyomorítása árán tudta mégis törlesztgetni adósságait.
http://zona.hu/article/2186/mi-is-az-az-allamcsod-es-kelle-tartanunk-tole.html