Iratkozz fel az új bejegyzések ingyenes értesítőjére!

Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2012. február 11., szombat

A tudás hatalma


Az Egyesült Államokban mindig nagy figyelmet fordítottak a tanulási lehetőségekre, mert hisznek abban, hogy ez meghatározó mértékben hozzá tud járulni a gazdagok és szegények közötti szociális különbségek enyhítéséhez. Az ötvenes-hatvanas években a társadalmi különbségek legnagyobb befolyásoló tényezője faji jellegű volt. Ez a különbség a továbbtanulási lehetőségek kiszélesítésével, napjainra jelentősen csökkent.

Ugyanakkor Sean F. Reardon, a Stanford University szociológus professzora kimutatta, hogy a jövedelmi viszonyok egyre inkább meghatározóvá váltak a gyermekek sikerességét illetően. A családok soha nem tapasztalt mértékben fektetnek be időt és pénzt a csemetéik tanulmányaiba. A versengésben a tehetősebbek azok, akik jobban megengedhetik maguknak, hogy gyermekeik hétvégi sport programokban vegyenek részt, baletre járjanak, zeneórákat vegyenek, kiegészítő képzésekben vegyenek részt.



A gazdasági recesszió elsősorban a kis jövedelműeket súlytja, ami tovább erőssíti a szegények számára amúgy is kedvezőtlen helyzetet. A politika keveset tesz e probléma enyhítése érdekében és manapság inkább divat a kiváltságos családok támogatása. A teendencia oda vezethet, hogy a társadalom teljesen ketté szakad és visszatérnek a feudális hagyományok, amikor a gazdagok csak egymással házasodtak és egyedüli birtokosai voltak a tudásnak és a műveltségnek.

A mai polgári társadalom számára naggyon fontos, hogy ezt a folyamatot megállítsa, hiszen a szegénysorba taszított, elkeseredett tömegek előbb-utóbb erőszakosan fognak fellépni és porba tiporhatják a civilizáció minden eddigi vívmányát. Tehát mindenkinek érdeke, hogy az országban a lehető legtöbb tanult ember legyen. Amennyiben a jövedelem különbségek ez ellen hatnak, úgy a politikusok felelőssége megtalálni azokat a pozitívan diszkriminatív eszközöket és módszereket, amelyek kiegyenlítik a tehetősebbek pozíció adta előnyeit. Erre időben, már a kisgyermekeket illetően oda kell figyelni.

Albert Einstein híres mondása bizonnyára ide illik: "Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztos, hogy botokkal és kövekkel."

Az írás jelentős mértékben SABRINA TAVERNISE  "Education Gap Grows Between Rich and Poor, Studies Say" - a New-York Timesban 2012. február 12. -én megjelent cikkére alapozódik.

Education Gap Grows Between Rich and Poor, Studies Say

2012. február 9., csütörtök

Az önerőből lett milliomosok hét szabálya


A milliomosok tudják, hogy nincs bennük semmi különleges és azt is, hogy a gazdagság mindenki számára elérhető, aki összpontosít rá és kitartóan, következetesen el is akarja ezt érni.
A gazdag emberek két okból is támogatják mások anyagi gyarapodását. Egyrészt azért, mert csak ily módon termtődik meg a piac termékeik és szolgáltatásaik számára, másrészt pedig nem akarnak kilógni a sorból.



Az önerőből lett milliomosok hét szabálya:

1. Döntsd el, hogy gazdag leszel. Ez az első döntés, amit komolyan meg kell hoznod. A döntést követően jelentkező ötleteid segíteni fognak az elindulásban.

2. Szabadulj meg a szegényes gondolkodástól. A szegény embenek szegényes a gondolkodása is. Ilyeneket tanítottak neki, hogy a pénz nem a fán terem, ne pazarolj, becsüld meg a mindennapi kenyeret, mert soknak még ennyi sem jut. Ez a gondolkodásmód valójában gátja az igazi gazdagság és bőség megteremtésének.

3. Állj készen arra, hogy kielégíts egy piaci szükségletet. A gazdagokat nem a pénz motiválja. Meg akarnak felelni elvárásoknak, legyenek azok bármennyire is kemények.

4. Keresd a tehetős emberek társaságát. Figyeld meg, hogy miken mennek keresztül. Tanuljál tőlük. A pénzcsinálást nem lehet olyan emberektől megtanulni, akik saját maguk is szükségben szenvednek. "Minden gazdag ember kapzsi" - mondja a szegény. A tehetős ember nem beszél így!
Tudnod kell, hogyan élnek a gazdagok, mit olvasnak, mibe fektetnek be, mi hajtja őket.

5. Dolgozz úgy, mint a vagyonos emberek. Ők értik azt, hogy az idő még a pénznél is értékesebb. A sikeres emberek nem csak dolgozni akarnak keményen, hanem nyerni is!

6. Ne a kiadásokra, hanem a befektetési lehetőségekre összontosíts. A gazdagok nem szórják a pénzt, hanem beruháznak. Olyan javakra koncentrálnak, amelyek előnyösek számukra úgy adózási, mint pénzteremtési szempontból.

7. Többszörözd meg a jövedelem forrásaidat. Az igazán gazdagok soha sem alapoznak egyetlen egy bevételi lehetőségre.


Készült GRANT CARDONE: Seven Secrets of Self-Made Multimillionaires írása alapján.
Entrepreneur magazin